SĂRBĂTOAREA HRAMULUI MĂNĂSTIRII

În data de 27 mai, mănăstirea noastră şi-a sărbătorit ocrotitorul, Sf. Ioan Rusul, făcătorul de minuni

Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolitul de Ruse, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurați de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul nostru a hirotonit întru preot pe părintele diacon Ariciu Georgian Alexandru pe seama bisericii „Sfânta Xenia” a Mănăstirii „Sfântul Ioan Rusul”, Protopopiatul Giurgiu.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfințitul Părinte Naum a vorbit despre modelul de viaţă creştină oferit de Sfântul Ioan Rusul şi mai ales asupra nevoii de promovare a valorilor creştine autentice. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioşi să-i cinstească pe sfinţi deoarece cinstirea sfinţilor reprezintă de fapt o preamărire a iubirii lui Dumnezeu pentru oameni şi a lucrării Lui de înălţare a omului spre frumuseţea şi viaţa veşnică a lui Dumnezeu. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului au adresat cuvinte de învățătură numeroșilor credincioși prezenți în care au evidențiat viața pilduitoare și faptele minunate săvârșite de Sfântul Ioan Rusul.

Credincioşii prezenţi la slujbă s-au putut închina la părticele din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu. Totodată, credicoșii s-au putut închina şi la părticele din moaştele Sfântului Ioan Rusul și ale Sfântului Ioan Gură de Aur, care au fost așezate spre cinstire într-o raclă nouă. Aceste două sfinte odoare sunt păstrate în biserica mănăstirii.

După Sfânta Liturghie toţi credincioşii prezenţi la aceste manifestări religioase închinate Sfântului Ioan Rusul, au primit iconiţe cu chipul sfântului, participând, totodată, şi la agapa frăţească oferită cu prilejul hramului.

HRAM 1 IMG_1373 HRAM22 HRAM3